Alla kan spela piano

04 november 2019 william eriksson
Alla kan spela piano

Det är något särskilt med pianot. Klangerna som uppstår när fingrarna möter klaviaturen liknar inget annat instrument. Och känslan av att sitta vid ett välstämt instrument och låta de svarta och vita tangenterna bilda ackord och melodier är oslagbar. Många instrument kan vara svårspelade för nybörjare. Av gitarren får man ont i fingertopparna och fingersättningen för ackorden är hela tiden olika. Ett blåsinstrument kräver en särskild blåsteknik och hur man ska trycka ner klaffarna är liksom en hel vetenskap. Med pianot är det på ett helt annat sätt. Allt man behöver kunna för att få det att låta är att trycka ned en tangent. Och visst, att spela en sonat av Mozart eller improvisera som Keith Jarrett tar ett tag att lära sig. Men kan man ett par grundackord är steget inte långt till att faktiskt att skapa musik. 

 

Lugn i tillvaron

Att ha ett piano hemma är ett skönt sätt att komma närmare musiken. Ingen elektricitet behövs och det kan bli ett välkommet avbrott från datorn och telefonen. 

Att låta fingrarna löpa över tangenterna och höra klanger fylla rummet kan fungera som meditation. Ett piano behöver dessutom aldrig laddas utan är alltid redo att spelas på. 

Som en bonus är det en snygg möbel med plats att ställa familjeporträtten på. 

 

 

Begagnat är bra

Eftersom pianon är instrument med lång hållbarhet är det en bra idé att köpa begagnat. 

Om man funderar på att köpa ett begagnat piano i Stockholm är det rekommenderat att vända sig till någon som har lång erfarenhet av att vårda och serva pianon. Då ingår garanti och instrumentet kommer vara i gott skick och väl omhändertaget. Att köpa piano av en privatperson kan vara en chansning eftersom man inte vet hur väl familjens medlemmar har behandlat det. Så besök en handlare som säljer begagnat och sedan är steget till stjärnorna inte så långt borta.

Fler nyheter