Bilen och dess historia

26 juli 2019 jonas olsson
Bilen och dess historia

Idag är bilar i alla dess former en mycket viktig del av vårt samhälle, på många olika sätt. Bilen är inte bara ett av våra vanligaste färdmedel, den är även mycket populär inom motorsporten, pop-kulturen, media och den är en vanlig barnleksak. Hur skulle världen egentligen se ut helt och hållet utan bilar? I vårt samhälle idag är det ganska svårt att föreställa sig. Bilen är ju mer än bara en bil, idag är den en viktig komponent i den mänskliga kulturen. Tyvärr inte enbart en bra komponent på grund av miljöförstöringar, olyckor och kostnader för detta. Men nya, säkra och mer miljövänliga alternativ är på väg!

 

 

Bilen genom historien

Människor har i alla tider haft ett behov att kunna färdas längre sträckor. För att göra detta har vi använt oss av många olika hjälpmedel. Ju längre vi åkt, desto mer effektiva färdmedel har vi uppfunnit. Det som brukar anses som ursprunget till dagens bil går att spåra hela vägen tillbaka till Frankrike, 1772. Fransmannen Nicolas-Joseph Cugnot var vid denna tid uppfinnare till den första självgående vagnen i mänsklighetens historia. Fardier à vapeur, som Cugnot kallade sin uppfinning, drevs av ångmotorer och var föregångare till de förbränningsmotorer som uppkom omkring 60 år senare. Utifrån de allra första förbränningsmotorerna under 1800-talet har bilen kommit att utvecklas till det vi idag känner till den som.

 

Att leta bil idag

I dagens samhälle finns en stor variation av bilar tillgängliga för alla människor med körkort. De går att hitta i alla prisklasser, i både nytt och begagnat skick, eldrivna, bensindrivna, dieseldrivna eller hybrid. De går att finna alla möjliga olika modeller och designer. Det finns otaliga försäljare av nya bilar liksom återförsäljare av begagnade, så oavsett vad du letar efter går det alltid att finna någonstans. Man skulle kunna säga att det finns en bil för alla.

Fler nyheter