Inspireras till att lära dig rida 

30 juli 2020 william eriksson

Världens äldsta transportmedel måste utan tvekan vara hästen. I tusentals år har människan färdats genom land och rike på hästryggarna. Det var innan bilarna fanns. Hästarna har levt mycket nära människorna i alla tider och människan har gjort sig beroende av dem på flera sätt. De är även mycket vanligt förekommande i populärkultur. Tolkiens bok “Sagan om Ringen” är ett exempel på detta. Där rider hoberna Frodo, Sam, Pippin och Merry inledningsvis på ponnyer genom Bockeby, Skogen och Kummelbergen innan de tar sig fram till Bri by. Där stannar de på ett vandrarhem vid namn Stegrande ponnyn och träffar en annan skicklig ryttare för första gången, nämligen Aragorn.  

 

Funktion även i moderna samhället 

Det är böcker och filmer som exempelvis Sagan om Ringen som bidrar till att romantisera hästens nytta för människan, även om det i just det exemplet även inbegriper bland annat hober, alver och dvärgar. Men det är inte bara i förhistorien eller i sagorna som ridningen har en viktig plats i vårt samhälle. Till exempel ser vi fortfarande ordningsmakten på hästar i form av ridande poliser. Det är vanligt i samband med större folksamlingar som fotbollsmatcher, festivaler eller demonstrationer. 

 

Glöm inte hjälmen 

Att rida är någonting som man behöver utbilda sig för att kunna göra. Förväntar du dig att det bara är att klättra upp på hästryggen och att sedan hästen gör resten av jobbet är du fel ute. Du kommer i så fall få en otrevlig överraskning och ha en enorm träningsvärk i benen efteråt. Du kommer att få jobba. Ridning är ingen enkel match, men när du väl lärt dig grunderna kommer resten snabbt. Och det är en oslagbar känsla att fara fram på en hästrygg i naturen. Se bara till att ha hjälm på huvudet och gärna en skyddsväst. För det tar som sagt lite tid att lära sig! 

 

Fler nyheter