Säkra hundar med billiga hundburar

17 november 2021 patrick pettersson

editorial

Hur gör man när man ska ut och resa i bil med en hund som sällskap? Det går ju inte att ha den lös i bilen bara? Där kan den fara runt precis hursomhelst och skada både sig själv och andra. Är alternativet att lämna vovven hemma eller att välja annan transport, som tåg?

Idag finns sedan flera år bestämmelser för hur hundar ska transporteras i bil och det är inte tillåtet att ha hunden lös. Så, förutom att det är olämpligt är det inte ens tillåtet. Det kan medföra böter. Du vill ju knappast skada hunden, dig själv eller andra passagerare.

 

Vad finns det för alternativ när Fido ska åka bil?

Lite att välja mellan finns det faktiskt. Det handlar ju både om hundens storlek och om bilens storlek. Det finns speciella selar att använda som fästs i säkerhetsbältet. Det är dock tveksamt om detta ger tillräckligt skydd för alla inblandade.

Det enda vettiga alternativet är faktiskt att inköpa en hundbur. Den ska vara anpassad efter din hunds storlek och den ska vara säker. Hundbur är det enda säkra sättet att transportera en hund i en personbil. Givetvis ska hundburen vara godkänd och testad.

 

image

 

Att köpa och montera en hundbur

Det gäller att välja rätt, som med allt här i livet. Din hund kommer att använda buren hela livet och det lönar sig förstås att köpa kvalitet. För hundens skull och för din. Det betyder inte att du inte kan hitta billiga hundburar som är bra.

En bra och billig hundbur går att låsa och har en baksida som kan fungera som nödutgång. Den ska vara tillräckligt stor för att din hund ska kunna ligga bekvämt men inte så stor så den kan skada sig vid inbromsning exempelvis. Du monterar enligt anvisning och fäster stadigt med remmar i bagageutrymmet. Sedan kan ni åka.

Fler nyheter