Takläggare i Stockholm

19 april 2021 patrick pettersson

Vårt nordiska klimat med snö, regn och kraftiga vindar, ställer höga krav på både takläggning och material. Att köpa billigast möjliga takmaterial på det lokala byggvaruhuset och sedan låta snickaren lägga om taket är inge bra idé. Genom att använda sig av högkvalitativt takmaterial får man ett tak som står emot väder och vind bättre och som håller mycket längre. 

Taket ska skydda huset mot fukt och måste hålla tätt, annars blir huset sjukt. Det är en konst att lägga ett tak och man måste ta hänsyn till flera olika faktorer som väderstreck, taklutning, skorsten och eventuella takfönster. En professionell takläggare känner väl till takets svaga punkter och var det kan uppstå problem. Genom att anlita en takläggare får man ett tak som fungerar som det ska från början och man slipper oroa sig för fuktskador. 

Hur länge håller ett tak?

Hur ofta taket måste läggas om beror på vilken typ av material det är gjort av. Bra tegel- eller betongpannor kan hålla upp emot hundra år om de också med jämna mellanrum tvättas rena från mossa och alger. Men tegel- och betongtak består också av ett undertak av papp, och det måste bytas ungefär vart trettionde år. 

Plåt är ett annat populärt material som håller i ungefär fyrtio till femtio år. Den stora fördelen med plåttak är att det i stort sett är underhållsfritt. Men tappar det färgen eller får repor måste man måla om det för att förhindra att det rostar sönder.

Är man på jakt efter en takläggare i stockholm finns flera bra företag man kan vända sig till. Vissa av dem arbetar bara med de vanligaste materialen som tegel, plåt och papp, medan andra även lägger sedumtak och shingeltak. När man väljer takläggare är det viktigt att inte bara se till priset utan även att titta på erfarenhet och referenser.

Fler nyheter