Trädbeskärning i Malmö väcker känslor

16 juni 2021 jonas olsson

Det var många Malmöbor som skakade på sina huvuden och kände sig både ledsna och förbannade våren 2021 över hur träd vandaliserades och förstördes. Tydligen hade någon, eller antagligen några, tyckt att det var en himla bra idé att gå runt och skära sönder barken på stadens träd. Totalt angreps över 250 träd som allihop förstördes. Det framstod som fullständigt vansinnigt varför någon fann någon glädje i att hålla på sådär. 

Det finns dock de som faktiskt arbetar med att skära i träd. De kallas för arborister. Den sortens trädbeskärning ser dock lite annorlunda ut. Att skala av barken på stackars parkträd ingår inte i kategorin trädbeskärning i Malmö. När det gäller arboristens trädbeskärning handlar det snarare om ett helt annat uppsåt. Nämligen att försöka rädda träden än att förstöra dem, eller åtminstone rädda det som finns runtomkring. 

 

 

Trädets bästa i fokus 

Det är lätt att tro att vi har makt över träden, och det har vi ju, men träden gör sitt bästa för att revoltera. Ibland växer de så det knakar, och de kan växa lite för mycket lite för snabbt. En gren kanske blir så lång att den växer ut framför en väg eller över en trottoar. Inte speciellt lämpligt för alla som passerar förbi. Då kan det vara nödvändigt att beskära trädet i fråga så att ingen gör sig illa på det, och även såklart för att skydda trädet i fråga. 

Trädbeskärning sker alltid för trädets bästa. Det är inte bara vi människor som är i fokus. Ofta var ju faktiskt trädet på plats först. De blir som bekant väldigt gamla. Det gäller för arboristerna att ta väl hand om dem och hålla träden i schack. Till exempel genom att hålla grenarna i trim, ungefär som när din frisör klipper de slitna topparna i ditt hår. En ganska bra metod, faktiskt. 

Fler nyheter