Vällagad husmanskost i Stockholm slår allt

25 oktober 2021 patrick pettersson

editorial

Att trender kommer och går förvånar precis ingen. De flesta människor är helt ointresserade av att äta samma mat dag ut och dag in. Frukost må så vara – där stoppar vi glatt i oss likadana flingor/yoghurt/macka/kaffe år efter år. Lunchen eller middagen är annorlunda.

Att vi tycker om så kallad husmanskost är på intet sätt märkvärdigt. Husmanskost innehåller oftast lokala råvaror och traditioner är starka när det gäller vad vi vill äta och när. Lokalt producerade livsmedel ger lägre utsläpp och transporter och gynnar vår landsbygd och matproduktion inom landet.

Variation och tradition i svensk husmanskost

Vad betyder husmanskost för dig? Många tänker på rätter som pannbiff med olika tillbehör. Med kapris, rödbeta och lök blir den biff á la Lindström som är en ren delikatess. Eller så stoppar vi den i ugnen med tomatröra och ost och den får då heta något annat.

Raggmunk är en annan trevlig rätt inom samma tradition. Den kan anpassas och vara vegetarisk eller serveras med stekt fläsk eller bacon. God är den alltid, och bäst med lingonsylt. Spaghetti är väl numera även det husmanskost? Och vi har många mil kuster och många sjöar och ett fantastiskt utbud fisk och skaldjur som kan omvandlas till lunch.

 

Omgivningen är viktig

Det spelar roll var du är när du äter lunch. Husmanskost i Stockholm smakar allra bäst när du sitter ner på en trevlig restaurang med både uteservering och egen inneträdgård förstås. Lagom sorl och lite liv och fart utan att bli uppstressat.

En restaurang som satsar på husmanskost får gärna visa fler sidor också. När allt kommer omkring ändras matvanor över århundraden och det som var husmanskost förr kanske inte är lika accepterat idag. En välkomponerad mix av goda rätter med en bas i svensk husmanskost ger en restaurang som alla kan trivas med.

Fler nyheter