Varför ska man ha LED-lampor?

27 juni 2022 jonas olsson

editorial

LED-lampor, lågenergilampor, halogenlampor – vad är det för skillnad på dem egentligen och varför ska man välja det ena över det andra? Under de cirka tvåhundra åren som gått sedan den första glödlampan uppfanns har mycket hänt med den teknologi som kommit att bli ett så vanligt inslag i våra liv. I dag finns det en mängd olika sorters lampor vi kan lysa upp våra liv med, så varför ska man välja just LED?

En av fördelarna med LED-lampor är att de behöver förhållandevis lite energi för att de ska få samma ljusstyrka som andra alternativ, exempelvis lågenergilampor eller den klassiska glödlampan. Därutöver har de en mycket lång livslängd och kan användas i tiotusentals timmar. Förutom deras långa livslängd innehåller LED-lampor inga miljöfarliga ämnen som kvicksilver. Är du igång med att byta ut dina ljuskällor till LED-lampor kan du kolla in bland annat https://ledmegastore.se/19106-led-lampor.

 

LED LAMPOR

 

LED-lampans historia

Medan glödlampan uppfanns på 1800-talet var det först många år senare på 1960-talet som LED-lampan uppfanns. Den första infraröda LED-lampan skapades av Robert Biard och Gary Pittman 1961. Under resten av det årtiondet fortsatte utvecklingen och genom att använda olika kemikalier kunde LED-lampor i olika färger tillverkas.

Det skulle dock dröja ännu några årtionden innan LED-lampan började ta över marknaden på riktigt. Tack vare teknologins många fördelar har det blivit allt vanligare att använda LED-lampor i allt från hem, till gatubelysning och strålkastare i bilar. Marknaden för LED-lampor väntas växa allt mer i framtiden och ännu fler användningsområden för lamporna väntas bli vanligare, som till exempel inomhusodling av grönsaker med mera.

Det kan kännas som att de har funnits med ett tag vid det här laget. Men allt pekar på att LED-lampans historia bara har börjat. Vad framtiden kommer bära med sig kan man bara spekulera om, men för LED-lampan ser framtiden utan tvekan ljus ut, på många sätt.

Fler nyheter