En kub som ständigt är modern 

27 december 2020 jonas olsson

Ingen har tröttnat på den än, Rubiks kub. Den uppfanns på 1970-talet och har sedan dess trollbundit flera generationer. När man tror att folk har glömt kuben så dyker den upp igen i nya skepnader. Det kan vara en vanlig kub på 3×3 rutor som originalet, men det kan lika gärna vara en kub på 7×7 rutor eller en cylinder. Det finns även pyramider, så här har man tänkt till och utformat nya och spännande pussel. 

4×4 kub är en vanlig variant, och det finns många olika varianter att välja mellan. Numera är kuberna gjorda i färgglad plast och det kan finnas klistermärken på dem, så det är ett mode i sig med dessa kuber. Nya generationer finner hela tiden tjusningen med kuben, och den ger många timmars pyssel med att komma på hur man löser den.

Tävlingar på tid 

Ungdomarna tävlar i speed cube, och numera är vissa kuber tillverkade för att kunna vridas och vändas på med blixtens hastighet. De är inte tröga utan har en magnetisk funktion. Vill man ha hjälp med hur man löser pusslet finns det sidor på internet och speciellt på Youtube, som kan ge tips på strategier. På ett sätt liknar det schack, för man kan med list och kunskaper nå sitt mål, att varje sida på kuben ska ha sin egen färg.

Fler rutor ger svårare utmaning 

Ju fler rutor desto svårare pussel, så man kan väl säga att utökningen från originalets 3×3 rutor till 4×4 rutor är en nivåhöjning som väl passar de flesta. Men det finns även pussel som är 7×7 rutor, så när man höjer sin förmåga, finns det alltid en kub som är ännu svårare än den gamla. Gå in på en seriös hemsida och beställ lite olika kuber, så har du full sysselsättning, och det är även en mycket billig hobby.

 

Fler nyheter