Fukt som bjuder in ovälkomna gäster

12 juni 2019 Mikael Barani
Fukt som bjuder in ovälkomna gäster

Det är fint och charmigt med äldre hus och byggnader. De ger staden en omisskännlig prägel som de mer stilrena nybyggena inte riktigt kan bidra med. Visst kan de gamla husen vara lite slitna och i behov av omsorg från hantverkare, men saker behöver inte vara perfekta.

Ibland är det just blessyrerna som ger saker och ting sin elegans. Till exempel de där opraktiska köksluckorna från 60-talet. De är kanske inte lika funktionella som nya skåp, men de har något eget som bidrar till trivseln.

Det som däremot kan vara ett problem i äldre byggnader är fukt. Ofta är ventilationen eftersatt efter decennier, kanske sekel, av utveckling. Huset kan helt enkelt inte andas. Ett tydligt tecken på detta är att det bildas imma på glasrutorna efter att du har duschat, eller kanske på morgonen efter en kall natt. 
Detta betyder att den varma luften inuti huset kan inte ventileras ordentligt och istället bildar kondens på fönstren.

Detta orsakar naturligtvis slitage på huset, och kan i längden leda till rätt oangenäma problem. Bland annat så kan hög luftfuktighet och dålig ventilation vara en öppen inbjudan till svartmögel. 

Begreppet svartmögel är ett samlingsnamn för flera olika mögelarter.  Gemensamt för dem är att de har en mörk eller svart färg. Bland sorterna finner du sköna namn som Cladosporium, Penicillum, Stachybotrys och Aspergillus. Precis som det låter så är detta inte ett gäng som du vill dela dusch med.

Som tur är så kan du kväva problemen i sin linda med ett svartmögel test från AGX Mögeltest i Malmö.

Testerna finns i flera prisklasser där den mest ekonomiska bara kostar några hundralappar. Vill du ha ett mer omfattande test så finns naturligtvis sådana också till salu.

Skulle du sedan visa dig ha svartmögel hemma så kan AGX Mögeltesta ge dig tips om hur du ska bli av med dina ovälkomna gäster.

Fler nyheter