Kattpensionat – en trygghet för ägare

16 november 2019 jonas olsson
Kattpensionat – en trygghet för ägare

Har man en katt kan det ibland vara svårt att lämna bort katten eller hitta någon som kan passa katten dygnet runt i hemmet. Vid exempelvis renovering, en resa, eller när man får gäster som ska stanna över en längre tid och är allergiska mot katter kan det vara aktuellt att lämna bort sin katt. För det finns det kattpensionat som drivs av kattkunniga människor där kattens behov kan tillgodoses. Ofta får den vara själv, men om katten kommer tillsammans med en annan katt som den känner sedan tidigare kan de två placeras tillsammans. 

 

Personalen är måna om kattens välbefinnande

Katten får den maten som ägaren tar med sig hemifrån, annars kan kattens mage reagera på mat som den är ovan vid. Ibland kan den också få vistas utomhus. Alla katter gillar inte det och det är inget som katten i sådana fall kommer att tvingas till.  En katt uträttar sina behov i en låda och behöver därför inte rastas som en hund. Trots att katter inte är som hundar behöver de ändå regelbunden tillsyn och socialt umgänge. De som jobbar på pensionatet umgås och klappar katten på kattens villkor, och de är mycket kunniga inom kattens beteende.

 

 

Olagligt kattpensionat kan ge böter eller fängelse

För att få driva ett kattpensionat måste lokalerna ha godkänts av Länsstyrelsen. Det finns krav på utrymme och utseende eftersom det i slutändan handlar om att djuren ska ha det bra. Om man driver en sådan verksamhet utan tillstånd riskerar man böter eller fängelse för brott mot djurskyddslagen. Det ska vara tryggt att lämna bort sin katt och man ska inte behöva oroa sig för att katten mår dåligt när man lämnar den under någon annans ansvar. Ett bra kattpensionat i Stockholm som erbjuder trygghet för både ägare och katt är exempelvis Norra Stockholm Katt & Hund Hotell.

Fler nyheter