Många lyftkranar

21 november 2019 Lily Hansen
Många lyftkranar

Precis som när det gäller det mesta så finns det heller inte bara en lyftkran. Faktum är att det finns över 20 stycken för olika ändamål. Men alla har de det gemensamma syftet att med hjälp av stålvajrar och taljor lyfta och sänka material. Vi ser allt som oftast lyftkranar på byggarbetsplatser, men de används även inom verkstadsindustrin. Har lyftkranen inte ett fast syfte och jobb så föredrar man oftast att göra en temporär konstruktion. Då är kranen antingen fastsatt i marken eller så står den på en mobil plattform. Kranföraren är oftast utbildad för att köra kranen antingen från hytten eller från marken med hjälp av en handburen radiokontroll. I och med att det är en sådan stor maskin får kranföraren oftast hjälp av andra som kommunicerar med honom eller henne via handrörelser eller en radio. 

 

 

Den populära mobilkranen

 

Som sagt så är det vanligt att man vill ha en flyttbar kran. Används den exempelvis på en byggarbetsplats så vill man enkelt kunna flytta den när man inte behöver den längre. Den vanligaste mobilkranen har en teleskopisk bom av stål eller järn. Den är fastsatt på en mobil plattform med hjälp av gångjärn. Bommen går att höja och sänka tack vare ett system av hydraulcylindrar eller kablar och den är oftast teleskopisk. Precis som de flesta större fordon så drivs även en mobilkran allt som oftast av en dieselmotor. Söker du Mobilkranar i västerås? Då kan Vigo Andersson hjälpa dig.    

 

Kranar från förr

 

Kranen är ingen ny uppfinning. Redan när det byggdes monument i Rom under det första eller andra århundradet sägs det ha använts kranar. De såg såklart inte ut som de gör idag, men idén var densamma. Även under medeltiden användes kranar för att bygga Europas katedraler. Kranen sattes då fast i toppen av byggnaden och som kraftkälla användes två personer som sprang i hjulen.

Fler nyheter