Renovera eller byta ut fönster, vilket är bäst?

25 mars 2021 jonas olsson

Genom att se till att ha bra fönster kan man hålla uppvärmningskostnaderna nere. Ibland är det miljösmart att sätta in nya fönster, men inte alltid. Ofta är det miljö, estetik och ekonomi som avgör om man ska byta fönster eller renovera dem. Man brukar säga att har man fönster av bra virke lönar det sig att renovera dem, både ekonomiskt och miljömässigt.

Fönster är också lite som husets ögon och har stor betydelse för arkitektur och helhetsintryck. Att byta ut originalfönster mot andra av annan modell ska man helst inte göra. Under femtio- och sextiotalet var det tyvärr vanligt att man bytte ut spröjsade sekelskiftesfönster mot moderna masstillverkade fönster av sämre kvalitet. Dessa fönster kan man med fördel byta ut mot spröjsade fönster, och på så vis återskapa fasadens utseende. Då spar man energi samtidigt som man höjer fastighetens värde. 

 

Montera en extra glasruta på gamla fönster

Att måla och kitta om fönster är tidskrävande men det går att göra själv. Men behöver något virke bytas ut blir det genast mer komplicerat. Är man inte beredd att lägga hela semestern på att skrapa, slipa, måla och kitta fönster är det bättre att lägga ut jobbet på en fönsterrenoveringsfirma. Ibland kan det även vara bra att passa på att montera en extra glasruta på insidan för att förbättra fönstret ytterligare.

 

 

Nyttja rot-avdraget och få ner kostnaden

Tack vare rot-avdraget är det många gånger väldigt prisvärt att ta hjälp med fönsterrenoveringen. Fast det kan ändå vara bra att jämföra priser mellan några olika firmor innan man bestämmer sig. Genom att titta på både kostnadsförslag och referenser träffar man oftast rätt, och hittar den firma som passar bäst. Kanske har man också en granne eller vän som nyligen anlitat en fönsterrenoverare de kan rekommendera. Att gå på rekommendationer är ofta ett säkert kort.

Fler nyheter