Se olika cellos här och uppskatta ljudet av vemodets mästare

13 september 2021 Mikael Barani

Finns det något mer längtansfullt instrument än cellon? De där långa, tonerna som instrumentet kan uppbåda finner på något sätt alltid sin väg in i hjärtat på lyssnaren och sår där ett frö av melankoli. Det verkar liksom vara inbyggt i soundet.

För även när finska Apocalyptica lirar hård musik finns där en sorts svärta som stryker under melodierna. Det är so sagt ofrånkomligt.

Rätt från början

Därför är det kanske inte så överraskande att Nirvana en gång i tiden hade cellisten Lori Goldston med sin på sin unplugged-spelning. Hennes spel gav låtarna något unikt och förstärkte känslan av Kurt Cobains inre demoner.
Det blev helt enkelt extra allt. 

Man kan bara undra hur det var att faktiskt vara där på plats, i New York, och se bandet spela med denna konstellation. Magiskt, för att vara återhållsam med orden.

Blir du själv sugen på att plocka upp detta instrument finns det förstås en mängd med instruktionsvideos på nätet. Kanske är det lite klurigare att börja spela just cello än gitarr, stråkinstrument kräver en väldigt gedigen teknik men det är fullt möjligt.
Se olika cellos här och fundera på om det inte är värt att ta ett par lektioner för att lära dig rätt från början. Har man en bra grund går det nämligen ofta att bygga på den.

Börjar man dock med att lära sig fel kan det dock vara svårt att lära om och lära rätt. Just därför är det så viktigt att man tar sig tid och verkligen får fundamenten att sitta.

Spelar du redan ett eller flera andra instrument kan cellon också bli till ett fint komplement till ditt register. Att utöka sitt musikaliska språk brukar ha positiva effekter på ens övriga musicerande. Det sker liksom en korsbefruktning där tekniker och toner inspirerar en till mer och större skapande.

Fler nyheter