Skäm bort dig med rörelse

08 augusti 2019 Mikael Barani
Skäm bort dig med rörelse

Visste du att träning inte är samma sak som rörelse.
Vi vill gärna tro att det går att parera långa dagar av stillasittande med en timmes tung träning tre gånger i veckan, men tyvärr funkar det inte så.

Vi människor utvecklades av att röra på oss. Våra hjärnor är resultatet av hundratusentals år av rörelse unik för oss som art. Med tiden har vårt rika och komplexa sätt att röra oss på blivit allt mer fattigt och begränsat. 
Det första steget nedåt var när vi gick från att vara jägare och samlare till att odla mark. Plötsligt försvann en mängd med rörelser i och med livet på en gård.
Sedan kom den industriella revolutionen vilket ytterligare begränsade de rörelser som vi behövde utföra dagligen. Att jobba på en fabrik har visat sig vara aningen… mekaniskt.

Nu senaste är det IT-eran som har gjort att de flesta av oss sitter låsta i en ställning som vi kort och gott får kalla för ”kontorskroppen”. 
Enkelt sagt sitter vi ner med ryggen böjd och axlar och nacke alldeles för långt framför resten av kroppen.

Inte undra på att vi får krämpor här och var. Våra kroppar har inte förändrats nämnvärt mycket sedan vi var jägare och samlare, men däremot har vi blivit extremt rörelsefattiga.

Den som vill göra något åt saken bokar in en tid med närmaste biomekaniker. Säkerligen kommer du att bli inspirerad av en uppsjö med övningar och bli behandlad med kinesiologitejp. Passa på att köpa hem lite från Henzas webbutik efter din behandling.

För den som inte vet var man ska börja så är en bra start att gå. Promenader är ett enkelt och förhållandevis skonsamt sätt för oss att röra på oss. Billigt är det dessutom också.

Med tiden kanske du hittar biomekanismt influerade träningssystem som kan fördjupa din rörelserikedom ytterligare.

Fler nyheter