Stor produktion av medicintekniska produkter

31 juli 2021 Lily Hansen

En medicinteknisk produkt kan vara ett lock på ett rör med huvudvärkstabletter eller ett lock på en burk med vitaminpiller. Det är små saker som används dagligen utan att man tänker på det. Alla dessa praktiska små prylar är ofta gjorda av plast. Men det får inte vara vilken plast som helst, för det finns olika typer och de har olika egenskaper.

Om du själv tillverkar mediciner har du behov av en kunnig och seriös leverantör som kan tillverka alla dessa små plastlock, brickor, korkar och liknande åt dig. Det sker ofta i stor skala i en speciell fabrik. Tillverkningen är ofta datorstyrd med CAD/CAM, så att varje plastdetalj har exakt rätt form.

Kvalitetskrav på all medicinteknik

Så fort det gäller mediciner, och tillverkning av dem. ställs det mycket höga kvalitetskrav. Det finns bestämmelser att följa, och det är givet att exempelvis ett lock ska vara tättslutande, så att inte alla piller ramlar ut i handväskan eller på golvet. Vissa plastdetaljer ska vara hårda, och andra lite mer böjliga.

Kontakta en expert när du ska beställa en plastdetalj för medicintekniskt bruk. De vet hur de olika sorternas plast reagerar på exempelvis temperatur, och de vet också vilka olika sorters hållfasthetskrav som finns. Ett plastlock får inte spricka, utan det ska hålla för långvarig användning.

Att undvika reklamationer

Dels vill man ha tillverkningen snabb och billig, det vill säga lönsam, men det måste också vara bra kvalitet på medicintekniska produkter. Det man absolut vill undvika är reklamationer. Det spelar ingen roll hur fina mediciner du uppfinner om burken går sönder eller locket ramlar av.

Satsa på en proffsleverantör, så får du hjälp också med utformning, teknologi och materialval.Det är också en fördel att produktionen är datorstyrd, för det är lätt att göra exakta justeringar när det behövs. Man gör en provkörning först och utvärderar den.

 

 

Fler nyheter